logo

Cha :)

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Kuchnia Japońska
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Digoxin
Początkujący

PostWysłany: Sro Lis 04, 2009 6:13 pm    Temat postu: Cha :) Odpowiedz z cytatem

...czyli to, co tygrysy lubią najbardziej Smile

Jakie herbaty pijecie? Chińskie czy japońskie? Która zieleń bardziej wam przypadła do gustu? Jakie gatunki?

Ja po długim screening'u rynku herbat ostatecznie zatrzymałem się na chińskiej herbacie Phoenix Eyes, szczytowe listki z pąkami zwijane w gustowne kulki o pięknym zapachu. Uważam tę herbatę za najwyższe osiągnięcie herbacianego arcymistrzostwa. Pyszna i aromatyczna.
Bardzo lubię jeszcze jaśminowy, biały jej odpowiednik - Dragon Phoenix Pearls, Pi Lo Chun. Z japońskich - senchę (w miarę możliwości o jak największych liściach, jakoś gyokuro konacha mi nie leży...), gyokuro, no i oczywiście matchę.
Matcha to osobny rozdział, cała celebra, na którą nie zawsze mam czas. To szczególna herbata, polecam tym, którzy jeszcze jej uroku nie poznali.

Cóż, to forum o Japonii, ale generalnie chyba Chińczycy na niwie herbacianej są lepsi Wink
tjsan
Początkujący

PostWysłany: Sro Lut 10, 2010 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chiny niewątpliwe są ojczyzna herbaty, jednakże z chwilą upadku dynastii Song chiński herbatyzm mocno podupadł, a barbarzyńscy mongołowie prawie zniszczyli kulturę picia herbaty, która nieprzerwanie ewoluowała od czasów dynastii Tang. Rządy Hanów, wojny i komunizm sprawiły, iż kultura herbaty przeżyła regres, który trwa po dziś dzień. Obecnie Chiny zmagają się z poważnym zanieczyszczeniem środowiska naturalnego, a to nie wątpliwie wpływa na jakość herbaty, która moim zdaniem nie jest najlepsza. Zwyczaj wylewania pierwszego parzenie jest w tym kontekście bardzo znamienny. Jedynie Japończycy byli w stanie doprowadzić uprawę herbaty i ceremonię jej parzenia do perfekcji - wykorzystując szczytowe osiągnięcia dynastii Song na tym polu - sprawili, że picie herbaty stało się czymś znacznie wznioślejszym. Herbata stałą się sposobem na życie; chado [jap. droga herbaty]. Abstrahując od transcendentnej postaci japońskiego herbatyzmu; chcę zwrócić uwagę na sam proces produkcji japońskiej herbaty, który jest unikatowy na skalę światową. Japońska zielona herbata różni się od chińskiej zielonej tym, że jest świeża [nie poddana procesowi fermentacji], jej liście są sortowane i suszone parą zaraz po zbiorze, a następnie pakowane do hermetycznych opakowań dzięki czemu dłużej zachowuje swoją świeżość. Niespotykana świeżość i naturalna słodycz senchy i gyokuro sprawiają, że żadna herbata fermentowana nie może się z nimi równać - oczywiście wszystko zależy jeszcze od indywidualnych preferencji Wink.

Digoxin śmiem twierdzić, iż sencha i gyokuro jakich miałeś okazję próbować w najmniejszych stopniu nie oddały prawdziwego charakteru tych herbat. W Polsce niestety nie można uświadczyć dobrej jakości senchy i gyokuro, to co sprzedaje się u nas pod tymi nazwami to herbaty najniższej jakości, niejednokrotnie herbaty są przeterminowane. Jeżeli kupiłeś senche bądź gyokuro u herbaciarza, a on sprzedał Ci ją na gramy, w papierowej torebce, to możesz być pewny, że straciłeś na tym zakupie smak i pieniądze. Herbaty japońskie sprzedaje się tylko i wyłącznie w hermetycznych i oryginalnie pakowanych opakowaniach lub pojemnikach - ta zasada dotyczy wszystkich herbat japońskich. Jeżeli jesteś zainteresowany smakiem prawdziwej japońskiej herbaty, to radzę kupić ją u źródła - bezpośrednio z Japonii. Np. tutaj: http://www.zencha.net/products_shizu.php możesz znaleźć herbatę najwyższej jakości w różnych pułapach cenowych. Spróbuj, a przekonasz się czym było to co piłeś do tej pory.. Wink

pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Strona Główna -> Kuchnia Japońska Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: